zondag 11 mei 2014

Dominicanenklooster

Het was open dag in het Dominicanenklooster. Man en ik waren er werkelijk nog nooit binnen geweest, dus dit was een mooi moment het klooster en de kerk eens van binnen te bewonderen. De bouw van de kerk en het klooster startte in 1890 en de inwijding vond plaats in 1901. De kerk is een kruisbasiliek, vanuit de lucht vormt de kerk een kruis en binnen ervaar je volledige symmetrie. Meneer de rondleider vertelde ons dat de bouw van het gehele complex in totaal 339.000 gulden heeft gekost. Ongelooflijk. Verder is er een prachtige binnentuin tussen de kerk en het klooster. Op de deuren naar de tuin hangt een bordje met de uitnodigende tekst: ‘Binnentuin voor stille verpozing’. Wat een heerlijke plek, daar kun je goed vertoeven. In de kerk zijn iedere zaterdag en zondag goed bezochte vieringen en er huizen verschillende koren. Nog altijd leven, wonen en werken er acht Dominicanen en twee Dominicanessen in het klooster, maar inmiddels kun je er ook terecht voor bijvoorbeeld vergaderingen en bijeenkomsten. Maar ook dat hadden Man en ik nog nooit meegemaakt. Zo veel moois in je eigen stad. Goed om te zien!
 


zondag 4 mei 2014

Boijl, of all places

En zo belandden Man en ik in het rustieke Boijl. Ja, Boijl, of all places. Een heel klein Fries dorpje ten noordoosten van Wolvega met iets minder dan negenhonderd inwoners. In dit plattelandsdorpje bevindt zich namelijk de beste sauna van Friesland (van 2012) en dat wilden wij wel eens aan den bloten lijve ondervinden. Als toch wel regelmatige bezoekers van de Zwaluwhoeve zijn wij inmiddels gewend aan massa en commercie. De Zwaluwhoeve biedt veel verschillende sauna’s in alle soorten en vooral grote maten en alle faciliteiten die je maar bedenken kunt. Inclusief een enorme mensenmassa, overigens ook in alle soorten en maten. De eerste keer dat wij aankwamen bij de Zwaluwhoeve, vielen we bijna om van verbazing. Alleen die parkeerplaats al. Niet één grote, niet twee, maar drie enorme terreinen, compleet volgeparkeerd. Dat beloofde wat. Eenmaal binnen bleek die massa zich best goed in het grote complex te verspreiden, waardoor het toch aangenaam vertoeven was. We kunnen ons inmiddels goed voegen in die massa en onbelemmerd genieten van de ontspanning. Ook de Veluwse Bron mochten wij eens met een bezoek vereren. Ook daar troffen wij grote hoeveelheden, massa, veel, alles en meer. Maar deze keer gingen we naar Boijl. Wat zou Sauna Het Friese Woud te bieden hebben? Natuurlijk hadden we al even gegoogeld en ontdekt dat het kleiner was dan die commerciële grootheden, maar deze sauna had toch zeker genoeg in huis om de hele dag onder de pannen te zijn.
De ontvangst was allervriendelijkst en omdat wij er voor het eerst waren kregen we een heerlijk welkomsdrankje, We schreven ons in voor een rhassoul, een van oorsprong orientaals badritueel. Dat klonk goed en was betaalbaar bovendien. Het bleek een schot in de roos. Sauna Het Friese Woud is helemaal top. Alles is aanwezig voor een compleet dagje sudderen. Wij hebben in elk geval enorm genoten en helemaal niets gemist. Ja, de mensenmassa en het commerciële gebeuren, als kiespijn. De rhassoul voelde als een cadeautje. Een aangenaam badritueel met een kleipakking, mist en stoom, nevel, scrub en etherische oliën. Een toetje op een fijn dagje sauna.

donderdag 1 mei 2014

Beltane, het meifeest

De limiet van je mogelijkheden ligt bij je eigen fantasie!

Beltane is het tweede lentefeest van het Keltische jaarwiel. Dit feest viert de naderende komst van de zomer. De weiden staan vol met jonge dieren, de bomen zijn gevuld met bloesems en insecten vliegen af en aan. Het zaad begint diep in de aarde te ontkiemen en het gras is heldergroen. Het enige wat nu nog moet gebeuren is bevruchting van alles wat bloeit, zodat er appels aan de appelbomen verschijnen en er overvloed zal zijn in de zomer.

Tot ongeveer een eeuw geleden werd er tijdens dit feest in veel dorpen een Meibruid en een Meibruidegom gekozen, waarbij de bruid Moeder Aarde voorstelt als jonge, vruchtbare vrouw en de bruidegom als jonge god, die haar bevrucht. Ze richtten een Meiboom op, een boom die werd ontdaan van zijn onderste takken en veelkleurige linten in de kruin kreeg. Mannen en vrouwen wonden de linten er al dansend omheen, zodat ze zich symbolisch met elkaar verenigden en de boom geladen werd met levenskracht. Traditioneel werd de boom de hele maand mei op het dorpsplein of een heuvel neergezet en volgehangen met vruchten, lekkernijen en bloemen. Ook nu wordt deze traditie op sommige plaatsen nog voortgezet of in ere hersteld.

Beltane is het uitgelezen moment om je bestaande vruchtbare plannen een nieuw zetje te geven. Niet langer denken, maar doen. De limiet van je mogelijkheden ligt bij je eigen fantasie. Het is een feest om samen te vieren. Om te praten, verhalen uit te wisselen, ervaringen te delen en advies te geven. Zo ontstaat een nieuw idee, dat ene inzicht of dat broodnodige duwtje in de rug. Het wiel draait door!

Bronnen: Heks van Susan Smit & www.vrouwholda.nl

Het dorpsplein in het plaatsje Fügen in Oostenrijk: voorbereidingen voor het meifeest en wij waren erbij! (Mei 2011)