donderdag 1 mei 2014

Beltane, het meifeest

De limiet van je mogelijkheden ligt bij je eigen fantasie!

Beltane is het tweede lentefeest van het Keltische jaarwiel. Dit feest viert de naderende komst van de zomer. De weiden staan vol met jonge dieren, de bomen zijn gevuld met bloesems en insecten vliegen af en aan. Het zaad begint diep in de aarde te ontkiemen en het gras is heldergroen. Het enige wat nu nog moet gebeuren is bevruchting van alles wat bloeit, zodat er appels aan de appelbomen verschijnen en er overvloed zal zijn in de zomer.

Tot ongeveer een eeuw geleden werd er tijdens dit feest in veel dorpen een Meibruid en een Meibruidegom gekozen, waarbij de bruid Moeder Aarde voorstelt als jonge, vruchtbare vrouw en de bruidegom als jonge god, die haar bevrucht. Ze richtten een Meiboom op, een boom die werd ontdaan van zijn onderste takken en veelkleurige linten in de kruin kreeg. Mannen en vrouwen wonden de linten er al dansend omheen, zodat ze zich symbolisch met elkaar verenigden en de boom geladen werd met levenskracht. Traditioneel werd de boom de hele maand mei op het dorpsplein of een heuvel neergezet en volgehangen met vruchten, lekkernijen en bloemen. Ook nu wordt deze traditie op sommige plaatsen nog voortgezet of in ere hersteld.

Beltane is het uitgelezen moment om je bestaande vruchtbare plannen een nieuw zetje te geven. Niet langer denken, maar doen. De limiet van je mogelijkheden ligt bij je eigen fantasie. Het is een feest om samen te vieren. Om te praten, verhalen uit te wisselen, ervaringen te delen en advies te geven. Zo ontstaat een nieuw idee, dat ene inzicht of dat broodnodige duwtje in de rug. Het wiel draait door!

Bronnen: Heks van Susan Smit & www.vrouwholda.nl

Het dorpsplein in het plaatsje Fügen in Oostenrijk: voorbereidingen voor het meifeest en wij waren erbij! (Mei 2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten