maandag 30 december 2013

Typisch jij!

Typisch jij! is een boek dat thuishoort in de boekenkast van elke vrouw. Anja Beerepoot heeft samen met Elvira Out en Petra Hartskamp zeven vrouwelijke archetypen beschreven, die model staan voor de belevingswereld van de vrouw van nu. Elk van hen kent haar eigen sterke en zwakke punten. De vrouw van nu wil het liefst alle ballen tegelijk in de lucht houden: een succesvolle carrière hebben, een goede moeder en gepassioneerd partner zijn, het huishouden draaiende houden en natuurlijk een actief sociaal leven leiden. Het klinkt als een onmogelijke combinatie, maar de vrouw van nu is eindeloos krachtig als ze aansluit bij haar authentieke vrouwelijkheid. Door haar vrouwelijke talenten in te zetten, leidt iedere vrouw een rijk en gevarieerd leven.

Het boek leest als een trein en is een feest der herkenning. Niet alleen herken je jezelf in zeker twee of drie archetypes, je komt ook je moeder en je tante, die ene vriendin en die andere vriendin, of je collega, de buurvrouw en je schoonmoeder tegen. Met een grijns op mijn gezicht vulde ik moeiteloos namen in van vele vrouwen in mijn omgeving. Natuurlijk pas je nooit precies in één archetype, er zijn altijd twee of drie herkenbaar. Maar van die andere types kun je heel veel leren! Superleuk om te lezen. Het boek bevat, naast de overzichtelijke beschrijvingen van de zeven vrouwtypes, veel voorbeelden en uitspraken van bekende vrouwen, lijstjes met groeitips en oefeningen. Per vrouwtype volgt ook een schema van de bij haar behorende kwaliteiten en valkuilen. Heel verhelderend.

Auteur Anja Beerepoot is female expert, organisatiekundige en oprichter van FemaleFactor, het platform voor de vrouw van nu. Elvira Out en Petra van Hartskamp, beiden actrice en communicatietrainer, werken met de vrouwelijke archetypen vanuit hun trainingsbureau Godin&training. Bij Elvira en Petra volgde ik enkele jaren geleden de workshop Zeven godinnen in elke vrouw, een hilarische en zeer herkenbare training die je de ogen opent. Net als dit boek nu ook weer doet. In Typisch jij! leer je de zeven goddelijke vrouwtypes stuk voor stuk kennen. Heb jij het meest gemeen met Leading Lady, Brave Sis of Serene Soul? Of herken je jezelf meer in Loving Ally of Mommy Dear? Of misschien past jouw levensmotto beter bij de wereld van Miss Feelgood of Passion Diva. Leer ze allemaal kennen, nodig ze uit en laat ze voor je werken.

zondag 29 december 2013

Midden in de winternacht

Om het kerstgevoel nog wat vast te houden togen Man en ik samen met grote en kleine heks op derde kerstdag richting bioscoop in Kampen. We deden net alsof de regen sneeuw was en de temperatuur rond het vriespunt lag. Guur was het in elk geval. Midden in de winternacht is een film naar het gelijknamige boek van Andreas Steinhöfel en gaat over de tienjarige Max. Een week voor Kerst ontdekt Max dat er een eland door het dak van zijn schuur is gestort. Het blijkt niet zomaar een eland. Het is Moos, die niet alleen kan praten, maar ook nog eens voor de Kerstman werkt als testpiloot, voordat de rendieren het echte werk gaan doen. Tijdens de testvlucht met de slee is het helemaal misgegaan, waardoor hij de Kerstman is kwijtgeraakt. Moos zal de Kerstman heel snel moeten vinden, want zonder Kerstman krijgt niemand cadeautjes. Zusje Kiki helpt Max en Moos bij hun zoektocht. Daarbij worden ze flink tegengewerkt door de gemene buurman Panneman, briljant vertolkt door Arjan Ederveen.
De moeder van Max en Kiki wordt gespeeld door Jelka van Houten. Inderdaad de zus van en dat kun je vooral goed horen. Eland Moos spreekt uit monde van Jeroen van Koningsbrugge, die nagenoeg zichzelf lijkt te spelen. Het mooiste optreden komt echter van de oma van Max en Kiki, gespeeld door Carla Hardy. Grandma benadert en ‘bewerkt’ de Kerstman op geheel eigen wijze: streng, meedogenloos en zeer vermakelijk.
Midden in de winternacht is een film om te gaan zien. Of om straks ergens in de uitverkoop op de kop te tikken en bij de kerstballen te bewaren tot volgend jaar. Leuk!

zaterdag 28 december 2013

Chocolademousse met bananencompote

Een absolute hit als afsluiter van ons kerstdiner. Op verzoek van grote heks stond dit toetje op het menu van tweede kerstdag. De chocolademousse met bananencompote viel bij de andere deelnemers aan de dis ook zeer in de smaak. De oma’s en de opa smulden ervan. Volgens bedenker en chef-kok Peter van der Heij van Golden Tulip in Alphen aan den Rijn is het recept voor vier personen. Neem van mij aan, je kunt er rustig met tien tot twaalf personen van eten. Het is wat machtig, zal ik maar zeggen. Maar werkelijk verrukkelijk.

Ingrediënten

Voor de chocolademousse
325 gram extra pure chocolade
20 gram roomboter
2 eieren
125 gram suiker
6 deciliter ongezoete room
5 centiliter Tia Maria (of iets anders, ik koos voor Licor Cuarenta Y Tres)
 
Voor de bananencompote
75 milliliter water
100 gram suiker
1 vanillestokje
halve citroen
halve sinaasappel
500 gram bananen, in kleine blokjes

Bereiding

Chocolademousse
Smelt de chocolade met de boter in een steelpannetje op half vuur.
Klop de room met de suiker op tot yoghurtdikte en zet weg in de koelkast.
Zet een schaaltje voor driekwart in een pan met warm water op laag vuur en zorg dat het water niet in het schaaltje komt. Klop hierin de eieren schuimig tot zij gaan binden, haal het schaaltje uit het water en klop daarna nog enkele minuten koud door.
Pak het pannetje met de chocolademassa en schenk dit bij de opgeklopte eieren.
Doe er ook de geklopte room uit de koelkast en de Tia Maria of Licor 43 bij.
Spatel het geheel luchtig door elkaar en schep het in een schaal.
Bewaar de chocolademousse afgedekt in de koelkast, zodat deze kan opstijven.

Het kloppen van de eieren tot ze gaan binden duurt nogal lang met een garde. Je zou er bijna rsi van krijgen. De mixer op de laagste stand lijkt mij dan ook een goed alternatief!

Bananencompote
Breng het water, de suiker, de merg van het vanillestokje en één ontveld sinaasappelpartje aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren, want het mag niet bruin worden.
Laat het mengsel tien minuten afkoelen en voeg dan het sap van de citroen, 2 eetlepels sap van de sinaasappel en de bananenblokjes toe.
Wanneer de compote goed is afgekoeld, kan hij tot gebruik bewaard worden in de koelkast.

Ik serveer het geheel bij elkaar op een bordje. Eén of twee bolletjes chocolademousse met daarnaast een dot slagroom. De bananencompote verdeel ik in kleine (borrel-)glaasjes en zet ze op het bord bij de mousse en de slagroom. Al met al een heerlijke combi. Geniet ervan!

Bron: Koken met passie, Regardz Hospitality Group

vrijdag 27 december 2013

Welkom bij Jutterskunst

Welkom bij Jutterskunst. Een blog over taal, over de seizoenen en de maan, over grote en kleine heks, over motorrijden en VW-busjes, over hardlopen, yoga en voetbal. Ook deel ik hier graag geinige filmpjes en foto's, mijn favoriete toetjes en andere recepten én ik recenseer de boeken die ik lees.