woensdag 29 januari 2014

Een ijzige zondagmiddag met een koninklijk tintje

Zondagmiddag betraden wij de rode loper op het Rodetorenplein voor een bezoekje aan het IJsbeeldenfestival. Al wekenlang beloofden affiches en tweets ons een vorstelijke wandeling door tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden: onze rijke geschiedenis van vorsten en vorstinnen in kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw. Dat wilden wij wel aan den lijve ondervinden. Ze waren er allemaal, van Koning Willem I tot Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, allen vakkundig gehouwen uit ijs en sneeuw. De heksjes mochten de Gouden Koets betreden en bovendien plaatsnemen op de Troon. Niet te lang, je zou anders maar vastvriezen aan de zetel. De ijskoude cijfers: 250.000 kilo ijs en een dito hoeveelheid sneeuw. Veertig nationale en internationale ijskunstenaars, tientallen kettingzagen, gasbranders en beitels. En niet te vergeten een tentencomplex van 2000 m² met een constante binnentemperatuur van -8°C. Uit reusachtige ijsblokken van 2 meter lang, 1 meter breed, 70 cm diep en met een gewicht van 1500 kilo gaven de ijskunstenaars vorm aan ons vorstenhuis. Een knap staaltje werk.



























Thuis op de bank ontdooiden wij met warme chocolademelk met slagroom. Tijd voor een film. Man,  geïnspireerd door ijs en kou, trok Narnia uit de kast. The Chronicles of Narnia: The lion, the witch and the wardrobe. Een film over de heldendaden van Lucy, Edmund, Susan en Peter. De twee broers en twee zusjes spelen verstoppertje in het landhuis van een mysterieuze professor. Ze belanden in een magische kleerkast en komen terecht in de wereld van Narnia. Dit prachtige land wordt bewoond door pratende dieren, dwergen, faunen en centauren en was ooit een vredig land. Tot ijskoningin Jadis het land betovert en er sindsdien een eeuwige winter heerst. De macht van deze kille heks neemt hand over hand toe en de wereld raakt volledig bevroren. De kinderen gaan de strijd aan met de ijskoningin en worden daarbij geholpen door de machtige en wijze leeuw Aslan en zijn leger van pratende dieren en wezens. Er volgt een heftige strijd om het land voor altijd te bevrijden van de ijzige krachten van de heks. Een ijzingwekkend mooie film.

1 opmerking:

  1. Wat een leuk verhaal, ik had nog een beetje in gedachten om hier vandaag ook nog even naar toe te gaan, maar we konden niet alles. Het was een leuke dag vandaag. De Fundatie was ook erg mooi en de Broerekerk een plaatje. Daar ook nog lekker koffie gedronken.

    BeantwoordenVerwijderen