zondag 2 februari 2014

Imbolc: de belofte van een nieuwe lente

Volgens het Keltisch Jaarwiel is het vandaag Imbolc, het lichtfeest. Het Keltisch Jaarwiel telt in totaal acht jaarfeesten, sabbats, die samenhangen met de jaargetijden. Ze symboliseren het veranderen van de seizoenen in de natuur en de innerlijke veranderingen in de mens. De mens volgt immers net als de natuur de cyclus van geboorte, groei, verval, dood en wedergeboorte.

Imbolc is gerelateerd aan de Keltische godin Brigid, de godin van vuur, inspiratie, heling en smeedkunst. Imbolc betekent ‘in de buik’ in het Keltisch en bolg betekent ‘buik’ in het hedendaagse Iers. De buik staat voor de baarmoeder van Moeder Aarde, van waaruit al het leven voortkomt. Deze sabbat is een zuiveringsfeest, waarbij reiniging, vruchtbaarheid en nieuw leven centraal staan. In vroegere tijden werden rond deze dag ploeg- en zaaifeesten gevierd, waarbij de akkers werden omgeploegd om de grond na de winter weer wakker te schudden. Voor de Romeinen was februari de maand voor reiniging. Het Latijnse woord februa betekent dan ook ‘zuivering’. Tijdens Imbolc wordt afscheid genomen van het oude jaar en worden voorbereidingen getroffen voor het nieuwe jaar. De vuurgodin Brigid wordt geëerd en het licht van de zon wordt aangemoedigd door kaarsen en vuren aan te steken. Dit gebruik vind je ook terug in de christelijke kerk, die op 2 februari Maria-Lichtmis viert.


Begin februari wordt de natuur - normaal gesproken dan - voorzichtig wakker en de eerste dappere planten laten zich langzaam weer zien: de essentie van het jonge leven van straks. Symbolisch gezien dus dé basis voor de groei van nieuwe plannen en het moment waarop het oude plaatsmaakt voor het nieuwe. Wat zijn jouw wensen voor het komende jaar en wat wil je bereiken? Daar kun je nu mooi de basis voor leggen. Maar voordat je dat doet, mogen eerst die oude winterse stofnesten en blokkades worden opgeruimd. Inderdaad, schoonmaken dus. Letterlijk én figuurlijk. Het is niet voor niets dat al die reclamefolders in deze tijd van het jaar vól staan met archiefdozen en schoonmaakartikelen. Aan de slag! En natuurlijk kun je een vuurtje stoken om je overtollige ballast mee te geven en die door de vlammen te laten transformeren in frisse energie, waarmee je je wensen kunt vormgeven.  

Bronnen: Heks van Susan Smit & www.vrouwholda.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten