vrijdag 17 maart 2017

Laat het los & andere tegelsprookjes

Je kent ze wel: hoogdravende wijsheden en spirituele quotes. Te pas en te onpas worden ze gebruikt, je hoort en ziet ze overal. Ook bij mij op het werk strooien we er rijkelijk mee en daar ben ik zelf een van de aanstichters van. “If you can dream it, do it!” prijkt er op ons krijtbord.

Susan Smit neemt vijfenveertig dergelijke oneliners onder de loep en beziet ze van alle kanten. Ze gruwelt en beschrijft, ze hakt, beitelt en schaaft de spreuken van weleer en ze weet de meest populaire uitdrukkingen zo te benaderen, dat je met een beetje échte wijsheid en inzicht de oprechte verdieping ervan weer weet te vinden. Zodat je er ook écht iets aan hebt.

Zo fileert Susan het tegeltje ‘Leef alsof het je laatste dag is’. Hierover schrijft ze: “[…] Een mens zou juist niet moeten leven alsof zijn laatste uur geslagen heeft, maar alsof de eeuwigheid nog voor hem ligt. Alleen dan, zonder een spoor van gehaastheid of spoed, kun je een ervaring volledig absorberen – zorgeloos stil, geduldig en weids, zonder angst dat er ooit een einde aan komt.” Dat is pas wijsheid. ‘Laat het los & andere tegelsprookjes’ is wijs en hilarisch geschreven en bovendien mooi vormgegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten